11 tegn på at noe er galt med leveren din

Utslitt og trøtt

Det kan være mange grunner til at du føler deg sliten og trøtt, hvorav mange normale, men for de av oss som har hepatitt C, kan det å føle seg trøtt og sliten være et tegn på at vi har skade på leveren.
Vær på vakt: Til og med en mild leverskade kan være nok til at du opplever å føle deg sliten og trøtt.

Mageproblemer

Kvalme og oppkast er vanlige symptomer på leversykdom. Det er ikke uvanlig å oppleve smerter i mageregionen, spesielt like under ribbeina på høyre side. Opplever du dette, kan det være tegn på leverskade.

Urin og avføring

Folk med leversykdom kan ha brun/mørk urin som kan ligne på en kopp med sterk te, og avføringen kan minne om kitt/leire og ha grå og blek farge. Dersom du ha indre blødninger, kan det føre til at kan avføringen din blir svart (størknet blod blir svart) og tjærete.

Lett for å blø og få blåmerker

En av leverens viktige oppgaver er å hjelpe blodet til å koagulere (størkne). Langt fremskreden leversykdom kan derfor føre til at du lett får blåmerker, eller at det tar langt tid før det slutter å blø når du blør. Opplever du noe av dette, kan det kanskje bety at leveren din er skadet.

Merkelige blodårer

Hvis du har synlige blodårer som kan minne om et edderkoppnett (tynne blodårene, ofte på uvanlige steder, som går i kryss og på tvers), kan det tyde på leveren din er påført skade.

Impotens, krympede testikler og forstørrede bryster

En av leverens oppgaver er å regulere hormoner. Dersom du er mann, kan leversykdom derfor føre til at du utvikler forstørrede, puppeligende bryst, redusert størrelse på testiklene og impotens.

Hovne ankler, føtter og mage

Leveren er viktig for å opprettholde en sunn væskebalanse i kroppen. Dersom du har leverskade, kan denne funksjonen bli nedsatt, som igjen kan føre til at vann samler seg på steder det ikke skal, som f.eks. i anklene, føttene og magen. Alvorlig skrumplever kan f.eks. føre til at du får veldig stor mage fordi det er store vannansamlinger i den.

Svekket matlyst og vekttap

Dersom du har skade på leveren kan det føre til at får nedsatt matlyst – som igjen kan resultere i nedgang i vekten. Men være på vakt: I noen tilfeller kan opphovningen og vannansamlingen i mage og bein dekke over for og kamuflere et eventuelt vekttap.

Gul hud og gule øyne

Hvis leveren din er alvorlig skadet, kan et gult stoff som heter bilirubin samle seg i kroppen din. Resultatet kan da bli gulsott, som gjør at huden din og det hvite i øyet får et tydelig gulskjær i seg.

Intens kløe

Hvis du opplever å klø intenst over hele kroppen, kan det være tegn på at leveren din er skadet. Kløingen kan både være konstant og opptre i perioder. Kløingens intensitet kan variere og er ofte svært plagsom.

Forvirrethet

Dersom leveren din er veldig skadet kan den miste evnen til å rense kroppen din for ammoniakk og andre avfallsstoffer. Når det skjer, kan det gi deg en lidelse som gjør det vanskelig for deg å konsentrere deg, tenke klart og huske enkle ting. Hvis denne tilstanden forverrer seg, kan det i siste instans føre til at du havner i koma.

Skulle du oppleve noen av disse symptomene, kan det være lurt å oppsøke lege for å utelukke at det dreier seg om leverskade.

BRUKERORGANISASJON
PÅ RUSFELTET I NORGE

Postboks 1099, 4640 SØGNE
Tlf: 41 30 70 39 | post@prolar.no
Org.nr: 991 925 236

Ønsker du å støtte oss i
arbeidet med å eliminere hepatitt C?
Kontonr. 6315 05 07512

Eller VIPPS til nr : xxx

All rights belongs to © proLAR | Dette er et samarbeidsprosjekt mellom proLAR og LARNett Norge

Pin It on Pinterest

Share This