Smittemåter

Hepatitt C er et svært smittsomt virus. For eksempel er hepatitt C-viruset syv ganger mer smittsomt enn HIV.

Hepatitt C smitter ved at blod fra en som er smittet kommer i inn i blodbanen til en annen. Derfor er alle situasjoner der det er fare for at andres blod kommer i kontakt med ditt, en potensiell faresituasjon.

Noen situasjoner er forbundet med større fare enn andre. Her er en liste over ulike måter man kan bli smittet på:

 • Deling av sprøyter og annet brukerutstyr:I Norge er den aller vanligste smittemåten deling av sprøyter, men man kan også bli smittet gjennom deling av andre former for brukerutstyr. Eksempler på det kan være snorterør, kokekar og filterdott.Hepatitt C-viruset kan overleve utenfor kroppen i lang tid, som betyr at en liten mengde virus kan ligge på lur, f.eks. i hundrelappen dere bruker til snorting av kokain, klar til å smitte neste mann som bruker den.

  Forholdene i Norge er såpass gode at sjansen for å bli smittet på andre måter enn gjennom injiserende bruk av illegale rusmidler beskrives som ubetydelig.

  Likevel kan man i noen tilfeller også bli smittet på følgende måter:

 • Blodoverføring (Før man i 1993 fikk på plass sikre kontrollmekanismer for å sikre at blod brukt til blodoverføring var fri for smitte, ble noen smittet på denne måten)
 • Tatovering – under uhygieniske forhold kan man bli smittet gjennom tatovering.
 • Mor til barn – det er en liten sjanse for at barnet kan bli smittet av sin mor ved fødselen.
 • Sykehus- og tannlegebesøk i utlandet – I Norge regnes både sykehus og tannlege som sikre, men i noen land kan slike besøk være forbundet med fare for smitte
 • Sex – Hepatitt C kan i sjeldne tilfeller smitte gjennom sex, men da bare dersom blod fra to personer kommer i kontakt med hverandre, gjerne gjennom røff sex eller sex under menstruasjon.
 • Dele barberhøvler og tannbørster – lav risiko, men i sjeldne tilfeller kan blod feste seg på både barberhøvler og tannbørster og føre til smitte.

Du kommer ganske langt ene og alene ved å utvise forsiktighet i situasjoner der det kan være fare for at blod fra forskjellige mennesker kommer i kontakt med hverandre.

Kort fortalt:

Hepatitt C er smittsom og smitter gjennom at blod fra en smittet kommer i kontakt med eller inn i blodbanen din. De aller fleste i Norge som er smittet er blitt det gjennom injiserende bruk av illegale rusmidler, men i sjeldne tilfeller kan man bli smittet også på andre måter.

Spesielt om sex

Mange som er smittet syns det er vanskelig å inngå forhold med nye partnere, fordi de er redde for å smitte dem.

Hepatitt C kan smitte seksuelt, men bare i svært sjeldne tilfeller, og kun hvis smittet blod fra den ene kommer inn i blodbanen til den andre.
Normalt skal ikke vanlig sex smitte, i hvert fall ikke hvis man bruker kondom.

Du bør være forsiktig i møte med en ny partner, kanskje insistere på å bruke kondom. Når forholdet utvikler seg til noe mer stabilt, kan det kanskje være en ide å ta det opp med partneren at man er smittet.

Men: Normalt skal ikke hepatitt C smitte gjennom sex. Bare i sjeldne og spesielle tilfeller.

BRUKERORGANISASJON
PÅ RUSFELTET I NORGE

Postboks 1099, 4640 SØGNE
Tlf: 41 30 70 39 | post@prolar.no
Org.nr: 991 925 236

Ønsker du å støtte oss i
arbeidet med å eliminere hepatitt C?
Kontonr. 6315 05 07512

Eller VIPPS til nr : xxx

All rights belongs to © proLAR | Dette er et samarbeidsprosjekt mellom proLAR og LARNett Norge

Pin It on Pinterest

Share This