HepC 1-2-3 GUIDE

1.  Gå til legen din og be om å bli testet.

– Da blir du sannsynligvis testet for antistoffer for hepatitt C. En positiv antistoffprøve betyr at du på et tidspunkt har hatt hepatitt C-viruset i kroppen din, og da blir neste skritt å finne ut om viruset fortsatt er der, eller om immunforsvaret ditt har klart å bekjempe det.

For å finne ut det må du ta en HCV RNA-prøve.

2. Be legen din ta en prøve

for å finne ut om du fortsatt har virus i kroppen. – For å finne ut det må du ta en HCV RNA-prøve. Det er en prøve som ser etter selve viruset, gjennom å se etter virusets DNA. HCV RNA-prøven kan komme tilbake enten positiv eller negativ.

Z

Negativ HCV RNA-prøve:

Dersom HCV RNA-prøven er negativ, så tyder det på at du har blitt frisk av deg selv. For å være helt sikker bør du ta enda en til HCV RNA-prøve cirka seks måneder etter den første. Hvis begge disse prøvene er negative, så regnes du og kan anse deg selv som frisk, smitte- og virusfri. Hvis det skjer, har du hatt en akutt hepatitt C-infeksjon. Det skjer i cirka 20 % av tilfellene og betyr at immunforsvaret ditt vant kampen mot viruset

 

P

Positiv HCV RNA-prøve:

Dersom HCV RNA-prøven er positiv, så betyr det at immunforsvaret ditt tapte kampen mot viruset. Da har du aktive hepatitt C-virus i kroppen din som angriper leveren din.

Da har du en kronisk, langvarig hepatitt C-infeksjon og er syk. Den eneste måten å bli frisk fra en kronisk hepatitt C-infeksjon på er å bli behandlet.

3. Henvises til spesialist:

– Når du har en kronisk hepatitt C-infeksjon, trenger du behandling for å bli frisk. For å finne ut om du har krav på behandling og i så fall hvilken behandling du trenger, henvises du til en spesialist som trolig vil ta flere blodprøver av deg samt teste leveren din.

Spesialisten vil ta blodprøver av deg blant annet for å finne ut hvilken genotype du har og hvor stor mengde virus du har i blodet. I tillegg vil han teste leveren din for å se om den har pådratt seg skade. Svarene på disse prøvene vil bli brukt i kartleggingen av sykdommen din og hvilken behandling du trenger.

BRUKERORGANISASJON
PÅ RUSFELTET I NORGE

Postboks 1099, 4640 SØGNE
Tlf: 41 30 70 39 | post@prolar.no
Org.nr: 991 925 236

Ønsker du å støtte oss i
arbeidet med å eliminere hepatitt C?
Kontonr. 6315 05 07512

Eller VIPPS til nr : xxx

All rights belongs to © proLAR | Dette er et samarbeidsprosjekt mellom proLAR og LARNett Norge

Pin It on Pinterest

Share This