HVORDAN STILLES DIAGNOSEN?

Dersom du mistenker at du er smittet av hepatitt C bør du gå til legen for å sjekke deg. Det skal være gratis å teste seg for hepatitt C. Bare fortell legesekretæren at det er derfor du bestiller time.

Diagnosen stilles ved at legen først tar en blodprøve for å finne ut om kroppen din noen gang har dannet antistoffer mot hepatitt C.

Dersom denne prøven er positiv – at man finner antistoffer for hepatitt C i blodet ditt – så betyr det at du en gang har vært i kontakt med viruset.

Deretter må du finne ut om immunforsvaret ditt har klart å bekjempe det (har hatt en akutt infeksjon), eller om hepatitt C-viruset fortsatt finnes i kroppen din og gjør deg syk (har en kronisk infeksjon).

For å finne ut det må legen se etter spor etter selve viruset i blodet ditt, og det gjør man å se etter virusets arvestoff i en HCV RNA-prøve.

 

Hvis HCV RNA-prøven er negativ, bør du ta en oppfølgingstest innen 3-6 måneder etter den første. Hvis også denne andre testen er negativ, kan du regne deg som frisk. Når det skjer har du hatt en akutt infeksjon. Det betyr at immunforsvaret ditt har klart å bekjempe viruset.

Dersom HCV RNA-prøven derimot slår ut positivt, så betyr det at du har det vi kaller en kronisk infeksjon. Det er når du har en kronisk infeksjon du er syk av hepatitt C. Den eneste måten å bli frisk fra en kronisk infeksjon på, er å få behandling.

Det er når to HCV RNA-prøver tatt over en periode på et halvt år viser at du har virus i kroppen at du får diagnosen kronisk hepatitt C-infeksjon.

Alle som tester positivt for HCV RNA skal normalt henvises til en spesialist.

 Kort fortalt:
At du tester positivt for antistoffer betyr ikke nødvendigvis at du er syk. Cirka 20 % av de smittede har hatt en akutt infeksjon og har kvittet seg med viruset av seg selv. I så fall regnes man som frisk og smittefri.

For sikkert å fastslå om du har en akutt eller kronisk infeksjon må du ta to blodprøver over en periode på et halvt år, og det er når begge disse er positive og viser at du har hepatitt C-virus i kroppen (HCV RNA) at du får diagnosen kronisk hepatitt C-infeksjon.

BRUKERORGANISASJON
PÅ RUSFELTET I NORGE

Postboks 1099, 4640 SØGNE
Tlf: 41 30 70 39 | post@prolar.no
Org.nr: 991 925 236

Ønsker du å støtte oss i
arbeidet med å eliminere hepatitt C?
Kontonr. 6315 05 07512

Eller VIPPS til nr : xxx

All rights belongs to © proLAR | Dette er et samarbeidsprosjekt mellom proLAR og LARNett Norge

Pin It on Pinterest

Share This