FOREBYGGING

Hepatitt C smitter ved at blod fra en person kommer i kontakt med blod fra en annen. Derfor er det viktig at du utviser forsiktighet i situasjoner der du er i fare for å komme i kontakt med noen andres blod.

Når man har med et smittsomt virus å gjøre, er det viktig at man tar de nødvendige forholdsregler: De som er smittet må passe på at de ikke setter andre i fare for å bli smittet, mens alle andre må være forsiktig for ikke selv å bli smittet.

Med enkle grep, som punktene listet opp nedenfor, kan du redusere, nesten eliminere sjansen for å bli smittet.

  • Slutte å injisere – siden injisering er det vanligste måten å bli smittet på, er det å slutte helt å injisere en god måte å redusere faren for å bli smittet.
  • Ikke dele sprøyter – dersom man likevel injiserer er det viktig å passe på at man ikke komme i kontakt med andres sprøyter. F.eks. kan man lage et merke på sprøyten for lettere å skille din sprøyte fra andres. Bruk alltid nytt, rent utstyr.
  • Dele annet brukerutstyr – selv om det er vanligst å bli smittet gjennom deling av sprøyter, kan man i noen sammenhenger også bli smittet gjennom delt bruk av annet brukerutstyr. Kokekar, snorterør, bomullsdott osv. Hepatitt C-viruset kan overleve i en væske utenfor kroppen i lang tid. Det betyr at viruset kan gjemme seg i all slags brukerutstyr, liggende klar til å smitte neste mann som bruker det.
  • Ikke bruke andres tannbørste og barberhøvel – i sjeldne tilfeller kan smitte overføres via tannbørster og barberhøvler. Derfor skal du utvise forsiktighet med tanke på deling av slikt utstyr dersom du enten bor sammen med noen som er smittet eller selv er smittet med hepatitt C.
  • Tatovering og piercing – dersom du vurderer å skaffe den en tatovering eller piercing, se til at det stedet du skal få dem utført holder en viss hygienisk standard
  • Bruk kondom – hepatitt C smitter bare i svært sjeldne tilfeller gjennom sex, men for å være 100 % sikker kan det være lurt å bruke kondom. Spesielt bør du utvise forsiktighet dersom du har sex under menstruasjon, har analsex eller generell røff sex. Spesielt menn som har sex med menn er særlig utsatt for smitte gjennom sex
  • Sykepleiere og annet helsepersonell – dersom du jobber i helsevesenet og regelmessig er i kontakt med folk som kan være smittebærere, skal du utvise forsiktighet og bruke egnet, tilpasset utstyr, som f.eks. hansker. Vær spesielt forsiktig når du befatter deg med skarpe objekter
  • Dekk til kutt og skader – dersom du har kutt eller åpne sår skal du være påpasselig med å dekke dem til. Et plaster er ikke nødvendigvis tilstrekkelig. Bruk hansker
  • Gi beskjed til lege og tannlege – dersom du er hos legen eller tannlegen, fortell at du er smittet slik at han eller hun kan ta nødvendige forholdsregler

 

Den eneste måten du kan bli smittet av hepatitt C på, er gjennom at blod fra en smittet person kommer inn i blodbanen din. Derfor er normal menneskelig atferd, som f.eks. klemming og håndhilsning, ikke forbundet med fare for smitte.

Kort fortalt:
Det er med enkle grep mulig å redusere, og i mange tilfeller helt eliminere, risikoen for å bli smittet eller smitte andre. Utvis forsiktighet i alle sammenhenger der det er sjanse for at blod fra en annen kan komme i kontakt med ditt. Vær spesielt forsiktig når du befatter deg med sprøyter og annet brukerutstyr – bruk bare ditt eget, ikke del med andre.

BRUKERORGANISASJON
PÅ RUSFELTET I NORGE

Postboks 1099, 4640 SØGNE
Tlf: 41 30 70 39 | post@prolar.no
Org.nr: 991 925 236

Ønsker du å støtte oss i
arbeidet med å eliminere hepatitt C?
Kontonr. 6315 05 07512

Eller VIPPS til nr : xxx

All rights belongs to © proLAR | Dette er et samarbeidsprosjekt mellom proLAR og LARNett Norge

Pin It on Pinterest

Share This